История на хотела

В самото сърце на Варна, има малък, уютен бутиков хотел със 100-годишна история и уникален дизайн. Уникалният облик на сградата, запазен и до днес, я нарежда сред признатите европейски архитектурни паметници. Хотелът разполага с 24 луксозно обзаведени и стилно обзаведени стаи, уютен лоби бар със зимна градина и изискан гурме ресторант.

Арх. Дабко Дабков

Арх. Дабко Дабков

Арх. Дабко Дабков е едно от големите имена в архитектурно-строителното минало на Варна. Роден е на 21 януари 1875г. в Трявна. Още като дете пристига във Варна, където учи в Мъжката гимназия „Фердинанд І”. Висше академично образование завършва с отличие в Мюнхен, Германия през 1899г. Завръщайки се в България, арх. Дабков става част от плеядата архитекти и инженери, които привнасят достиженията на европейската архитектурна традиция, спомагаща за изграждането на новия модерен облик на Варна. Сред най-популярните творения на архитекта са изключителния за времето си първи гранд хотел във Варна - Гранд хотел Лондон, Аквариумът, Турската баня, Македонският дом, сградата на Софийската банка.

Паметник на Дабко Дабков

Паметник на арх. Дабко Дабков

Паметникът на арх. Дабко Дабков, проектирал и участвал в изграждането на повече от 200 знакови сгради в морската столица, е открит на 6 април 2016 г. и е дело на скулптура Веселин Костадинов. Фигурата на арх. Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г. Паметникът се намира в непосредствена близост до една от най-забележителните творби на архитекта - Гранд хотел Лондон.

Аристократичен стил | Бароков интериор | 100 години история

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас