+359 898 664 100

В самото сърце на Варна, има малък, уютен бутиков хотел със 100-годишна история и уникален дизайн. Уникалният облик на сградата, запазен и до днес, я нарежда сред признатите европейски архитектурни паметници. Хотелът разполага с 24 луксозно обзаведени и стилно обзаведени стаи, уютен лоби бар със зимна градина и изискан гурме ресторант.

Арх. Дабко Дабков

Арх. Дабко Дабков

Арх. Дабко Дабков е едно от големите имена в архитектурно-строителното минало на Варна. Роден е на 21 януари 1875г. в Трявна. Още като дете пристига във Варна, където учи в Мъжката гимназия „Фердинанд І”. Висше академично образование завършва с отличие в Мюнхен, Германия през 1899г. Завръщайки се в България, арх. Дабков става част от плеядата архитекти и инженери, които привнасят достиженията на европейската архитектурна традиция, спомагаща за изграждането на новия модерен облик на Варна. Сред най-популярните творения на архитекта са изключителния за времето си първи гранд хотел във Варна - Гранд хотел Лондон, Аквариумът, Турската баня, Македонският дом, сградата на Софийската банка.

Паметник на Дабко Дабков

Паметник на арх. Дабко Дабков

Паметникът на арх. Дабко Дабков, проектирал и участвал в изграждането на повече от 200 знакови сгради в морската столица, е открит на 6 април 2016 г. и е дело на скулптура Веселин Костадинов. Фигурата на арх. Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г. Паметникът се намира в непосредствена близост до една от най-забележителните творби на архитекта - Гранд хотел Лондон.

Икономическият подем на страната и добрите години на Европа от началото на ХХ в., известни като „Belle Epoque” дават подходяща среда и за по-мащабни архитектурни проекти. Така през 1906 г. е дадено началото на строителството на първия за Варна гранд хотел:

„Новият хотел Лондон. Открит е вече за публиката новопостроения пететажен хотел Лондон в зданието на г-н Сюзмеян. Излишно е да казваме каква нужда се попълва във Варна с откриването на този хотел. За забелязване е обаче, че и във Варна се намериха хора, които не жалят нито труд, нито средства, за да създадат нещо модерно. За мебелировката на този хотел са похарчени грамадни средства. Всичките му стаи са разкошно обзаведени с меки мебели, с пружинени кревати и най-отбрани постелки. Съдържателите са създали от него един напълно образцов европейски хотел, който безспорно ще задържа много гости през сезона, хора, които досега бягаха от неудобствата и скъпотията в разни квартири и нечисти хотели. Новият хотел се именува Лондон и понеже е в центъра на града, не се съмняваме, че ще работи отлично, още повече, че цените в него не са по-високи от ония в другите хотели.”

Ето така преди 100 години варненските журналисти отразяват едно важно събитие за града. Откриването на първия гранд хотел във Варна е момент от градската история, който е своеобразен израз на стремежа за европеизация и модернизиране на витаещия някога силно ориенталски дух. Гранд хотел „Лондон” е открит тържествено на 25 май 1912 г. с голямо тържество. Дълго време това е най-луксозната частна сграда във Варна. Малцина обаче знаят, каква история е закодирана зад елегантните фасади на сградата. 

Официалното откриване е част от дълга поредица събития, свързани с миналото на зданието. Гранд хотел „Лондон” е проектиран през 1906 г. от знаменития варненски архитект Дабко Дабков. Собственик на гранд хотел „Лондон” е известният варненски търговец и предприемач Парсек Г. Сюзмеян. Той е притежател и на първата варненска търговска къща, известна като „Пазар Паруш”. Проектът на хотела е с модерен за времето си изказ. Арх. Дабков оформя две фасади – малка с лице към бул. „Княз Борис І” и голяма, гледаща към днешния пл. „Мусала”. Богата и импозантна е украсата на зданието. Преобладават елементи от френския барок, елегантно интерпретирани чрез модерното направление сецесион. Маскарони, картуши, гирлянда и мушели са само част от използваните пластични детайли. Впечатление прави и масивната и представителна входна врата, тип маркиза. Атиката на хотела е своеобразният подпис в архитектурата на проектанта Дабков. Вълнообразни извивки симетрично оформят кулминацията на сградата. В груб строеж зданието е завършено през лятото на 1911 г. Цялото обзавеждане е внесено от западна Европа. Изградено е централно парно отопление, осигурен е достъп до топла и студена вода във всяка стая. Тук е монтиран и първият асансьор в града. За управител на хотела е назначен Петър Антонов, дългогодишният иконом на италианското консулство вила „Асарето”. 

В първите два етажа на хотела се оформят две знакови за Варна заведения. Първокласният ресторант „Елит”, който внася европейска кухня и френски вина и реномираното кафене „Лондон” със съдържател Дамян Ангелов, което бързо се превръща в средище на интелектуалния и паричен елит на Варна. Сред известните нотабили се открояват имената на арх. Д. Дабков, дипломатът Димитър Станчов и съпругата му графиня Анна Роз Каролин Делфин Жозефин Франсоаз дьо Грено-Станчова, Атанас Буров, арх. Стефан Венедикт Попов и други. 

От 20-те г. на ХХ в. тук отваря врати и казино „Лондон”, комфортно обзаведено, разполагащо и с оркестър с диригент Коста Киров. Хотелът е цялостно завършен през април 1912 г. Месец преди официалното откриване с прошение от общината тук е настанен официален гост на Варна, а именно кметът на Париж – Феликс Русел. А на 25 май 1912 г. хотелът официално отваря врати. Пред централната фасада се оформя и пиаца на файтоните, като през 20-те години се появяват и автомобилните таксита. 

Множество чуждестранни гости са отсядали тук. Гранд хотел „Лондон” бързо се превръща в един от символите на Варна, който често украсява пощенски картички, фотографии и реклами. Дълго време той е една от най-високите сгради в града. Разположението на зданието е ключово, тъй като в миналото ул. „Преслав” е главната градска артерия, по която преминават пристигащите с параход или влак туристи. Пъстра картина от националности са били гостите на хотела. Името „Лондон” предполага наличие на английски туристи, но основно в хотела са отсядали германци. Сред известните гости се открояват имената на инж. Адолф Мусман, Петър Дънов, инж. Ханс Щефан и др. Малко хора знаят, че на 22 юни 1922 г. в кафене „Лондон” е създаден и Варненският шахматен клуб. 

С избухването на войните за национално обединение в периода 1912- 1918 г., хотелът преживява тежък момент. Последвалата следвоенна криза допълнително усложнява развитието на туристическото дело. Но благодарение на успешните управленски мандати на кметовете Никола Попов, Петър Стоянов, Димитър Кондов и пр. градът преодолява кризата. Нещо повече създават се предпоставки за развитие на курортната база. Славата на Варна в западна Европа като „Славянската КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАРНА ИЗВЕСТИЯ НА СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ – ВАРНА 2014 164 Ница” допринася за увеличаване на потока от туристи. 

През 1932 г. хотелът е рекламиран в общинското туристическо списание „Варна-курортен град”. През 1940 г. пред хотела е построена и Градската омнибусна станция, което е едно улеснение за почиващите в хотела, които вече имат възможност да пътуват комфортно до по-отдалечените забележителности на Варна като Аладжа манастир, курорта „Свети Константин” и местността „Дикили Таш”(Побити камъни). 

Втората световна война (1939-1945 г.) оказва тежък удар върху туристическия бранш. На това се дължи резкият спад на туристи към града през периода. А на 8 септември 1944 г. Червената армия окупира Варна. Навлизането на т.нар. партизански отряди в обществени и частни сгради спомага за тяхното разграбване. Гранд хотел „Лондон” е национализиран, а голяма част от мебелировката е реквизирана от частни лица. Репресии започват и срещу Парсек Сюзмеян, арх. Дабков и Дамян Ангелов. 

През 50-те г. на ХХ в. хотелите „Мусалла” и „Лондон” се обединяват под ръководството на държавно предприятие „Балкантурист”. Във връзка с разширението и изграждането на курортите „Дружба” и „Златни Пясъци”, потокът от туристи се отклонява и славата на гранд хотел „Лондон” остава като ехо от миналото. 

Политическите промени в България от 1989 г. слагат край на предприятието „Балкантурист”. Това на свой ред дава възможност хотел „Лондон” да възстанови името и миналия си блясък. Така се и случва. През 2004 г. хотелът е открит отново първоначално с името „Мусала Палас”, а към днешна дата отново е именуван „Лондон”. Век след своето откриване, гранд хотел „Лондон” е отново символ на Варна.

В текста е използван материал от варненския краевед Християн Облаков  и материала му „ПЪРВИТЕ ВАРНЕНСКИ ГРАНД ХОТЕЛИ“

Аристократичен стил | Бароков интериор | 100 години история

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас

Причина за контакт с нас:

Резервирайте директно при нас

* Услугата трябва да се заяви в момента на резервиране