+359 898 664 100

Аристократичните хотели на Варна

Kartina-na-Grand-Hotel-London

През далечната 1906 г. е дадено началото на строителството на първия за Варна гранд хотел: 

„Новият хотел Лондон. Открит е вече за публиката новопостроения пететажен хотел Лондон в зданието на г-н Сюзмеян. Излишно е да казваме каква нужда се попълва във Варна с откриването на този хотел. За забелязване е обаче, че и във Варна се намериха хора, които не жалят нито труд, нито средства, за да създадат нещо модерно. За мебелировката на този хотел са похарчени грамадни средства. Всичките му стаи са разкошно обзаведени с меки мебели, с пружинени кревати и най-отбрани постелки. Съдържателите са създали от него един напълно образцов европейски хотел, който безспорно ще задържа много гости през сезона, хора, които досега бягаха от неудобствата и скъпотията в разни квартири и нечисти хотели. Новият хотел се именува Лондон и понеже е в центъра на града, не се съмняваме, че ще работи отлично, още повече, че цените в него не са по-високи от ония в другите хотели.” В-к „Свободен глас”, бр. 21, 26 май 1912 г. 

По този начин преди повече от 100 години варненските печатни издания отразяват едно важно за  туризма събитие за града. Откриването на първия гранд хотел във Варна е момент от градската история, който е своеобразен израз на стремежа за европеизация и модернизиране на градското пространство във Варна.

Гранд хотел „Лондон” е открит тържествено на 25 май 1912 г. Дълго време това е най-луксозната сграда във Варна. Официалното откриване е част от дълга поредица събития, свързани с миналото на зданието.

Архитект и собственик

Изглед от хотела

Гранд хотел „Лондон” е проектиран през 1906 г. от знаменития варненски архитект Дабко Дабков. Това име е твърде неизвестно на съвременните варненци. Дабко Дабков е роден в Трявна през 1875 г. Завършва архитектура в Техническия университет в Мюнхен през 1899 г., след което се установява във Варна. От 1906 г. работа на частна практика като реализира над 350 проекта, повечето запазени и до днес и със статут на архитектурни паметници. Измежду най-представителните сгради на арх. Дабков се открояват Аквариумът, Варненската Търговско-индустриална камара, гранд хотелите „Лондон” и „Мусалла” и много други.
Собственик на гранд хотел „Лондон” е известният варненски търговец и предприемач Парсек Г. Сюзмеян. Той е притежател и на първата варненска търговска къща, известна като „Пазар Паруш”.

Стил и архитектура

Проектът на хотела е с модерен за времето си изказ. Арх. Дабков оформя две фасади – малка с лице към бул. „Княз Борис І” и голяма, гледаща към днешния пл. „Мусала”. Богата и импозантна е украсата на зданието. Преобладават елементи от френския барок, елегантно интерпретирани чрез модерното направление сецесион. Маскарони, картуши, гирлянда и мушели са само част от използваните пластични детайли. Впечатление прави и масивната и представителна входна врата, тип маркиза. Атиката на хотела е своеобразният подпис в архитектурата на проектанта Дабков. Вълнообразни извивки симетрично оформят кулминацията на сградата. В груб строеж зданието е завършено през лятото на 1911 г. Цялото обзавеждане е внесено от западна Европа. Изградено е централно парно отопление, осигурен е достъп до топла и студена вода във всяка стая. Тук е монтиран и първият асансьор в града. Хотелът е цялостно завършен през април 1912 г. Месец преди официалното откриване с прошение от общината тук е настанен официален гост на Варна, а именно кметът на Париж – Феликс Русел. А на 25 май 1912 г. хотелът официално отваря врати. Пред централната фасада се оформя и пиаца на файтоните, като през 20-те години се появяват и автомобилните таксита.

Символ на града

Множество чуждестранни гости са отсядали тук. Гранд хотел „Лондон” бързо се превръща в един от символите на Варна, който често украсява пощенски картички, фотографии и реклами. Дълго време той е една от най-високите сгради в града. Разположението на зданието е ключово, тъй като в миналото ул. „Преслав” е главната градска артерия, по която преминават пристигащите с параход или влак туристи.  Пъстра картина от националности са били гостите на хотела. Името „Лондон” предполага наличие на английски туристи, но основно в хотела са отсядали германци. Сред известните гости се открояват имената на инж. Адолф Мусман, Петър Дънов, инж. Ханс Щефан и др. 
Old photo of Grand Hotel London

С избухването на войните за национално обединение в периода 1912- 1918 г., хотелът преживява тежък момент. Последвалата следвоенна криза допълнително усложнява развитието на туристическото дело. Но благодарение на успешните управленски мандати на кметовете Никола Попов, Петър Стоянов, Димитър Кондов и пр. градът преодолява кризата. Нещо повече създават се предпоставки за развитие на курортната база.

Втората световна война (1939-1945 г.) оказва пореден тежък удар върху туристическия бранш. На това се дължи резкият спад на туристи към града през периода. А на 8 септември 1944 г. Червената армия окупира Варна. Навлизането на т.нар. партизански отряди в обществени и частни сгради спомага за тяхното разграбване. Гранд хотел „Лондон” е национализиран, а голяма част от мебелировката е разграбена от частни лица. Репресии започват и срещу Парсек Сюзмеян, арх. Дабков и Дамян Ангелов. 

През 50-те г. на ХХ в. хотелите „Мусалла” и „Лондон” се обединяват под ръководството на държавно предприятие „Балкантурист”. Във връзка с разширението и изграждането на курортите „Дружба” и „Златни Пясъци”, потокът от туристи се отклонява и славата на гранд хотел „Лондон” остава като ехо от миналото. 

Политическите промени в България от 1989 г. слагат край на предприятието „Балкантурист”. Това на свой ред дава възможност хотел „Лондон” да възстанови името и миналия си блясък. Така се и случва. През 2004 г. хотелът е открит отново първоначално с името „Мусала Палас”, а към днешна дата отново е именуван „Лондон”. Век след своето откриване, гранд хотел „Лондон” е отново символ на Варна.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте регулярно новини от нас

Прочетете още

Аристократичен стил | Бароков интериор | 100 години история

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас

Причина за контакт с нас:

Резервирайте директно при нас

* Услугата трябва да се заяви в момента на резервиране