+359 898 664 100

Конкурс Китовете и техните малки

153577250_715836199292454_475374853460153812_o

Ако вашите деца са на възраст от 5 до 13 години, проявяват интерес към най-големите същества на планетата и обичат да рисуват, този конкурс е за тях! Техниките – цветни моливи, акварел, пастели, флумастри, колажи с апликации (предпочитаме да се работи с цвят). Организатор на конкурса е Сдружение „Таляна“, което работи за развитието на едноименния творчески квартал на Варна. Инициативата е в рамките на изложба подводна фотография на арх. Мартин Христов, разположена в павилиона на гранд хотел Лондон, ул. Мусала № 3. (Сдружение „Таляна“ превърна павилиона към ресторанта на хотела във временно пространство за изкуство.) Изложбата подводна фотография беше открита по повод Световния ден за опазване на китовете – 20 февруари.

Отправяме покана към децата първо да разгледат впечатляващите кадри, заснети от Мартин Христов край о. Тонга, преди да започнат да рисуват. Фоторазказът показва колко нежна може да бъде една 40-тонна майка към малката си 3-тонна дъщеря, как изглежда прегръдка с 4-метрова перка и други интересни моменти от живота на гърбатите китове. С безпогрешен усет за композиция и цвят, интересни гледни точки и умение да се улови моментът, фотографът ни кани да се потопим в света на тези, на пръв поглед, тежки и тромави създания, за да сподели с нас както техните, така и своите преживявания във водите на Тихия океан.

Ето и още някои любопитни факти:

1. След като напусне богатите на храна антарктически води, бременната женска почти не намира храна. За да оцелее, тя трябва предварително да е натрупала слой мазнина с дебелина близо 15 см., като за целта яде до 2 тона риба на ден. Този запас трябва да осигури оцеляването на нея и малкото ѝ без храна за период от над 6 месеца.

2. По време на пътя и престоя в тропическите води майката губи 10 тона от теглото си.

3. Малкото пие дневно близо 150 л от изключително хранителната, високомазнинна кърма на майка си и нараства с впечатляващите 45 кг на ден.

Партньорите ни от гранд хотел „Лондон“ ще приемат рисунките на децата на рецепцията. След това ще закачат произведенията на табло, за да се виждат от минувачите. Ще очакваме детските творби до 7 март включително. Моля, изписвайте трите имена, възраст на детето и телефон за контакт на гърба на рисунките, когато ги предавате на рецепцията на хотела. Журито ще бъде в състав: художничката и учителка по изобразително изкуство с дългогодишен опит Калия Йорданова-Братанова, Мартина Едрова – също учителка по изобразително изкуство, и автора на подводните фотографии Мартин Христов. Награди ще се връчат в три възрастови категории: 5 – 7, 8 – 10 и 11 – 13 години.Никой от нарисуваните обитатели на океана няма да пострада по време на престоя си в мрежите на кв. Таляна. След края на изложбата всички те ще бъдат свободни да отплуват накъдето си поискат!

Благодарим за инициативата и ентусиазма на колегите от Сдружение Таляна.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте регулярно новини от нас

Прочетете още

Аристократичен стил | Бароков интериор | 100 години история

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас

Причина за контакт с нас:

Резервирайте директно при нас

* Услугата трябва да се заяви в момента на резервиране