+359 898 664 100

Културни забележителности край Варна

Плиска

Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни населения.

Аладжа манастир

Аладжа манастир е скален манастир, датиращ от Средновековието, намиращ се на 17 км. северо-източно от град Варна

България със своята хилядолетна история и като място, на което са живеели различни цивилизации, е богата на културни забележителности и исторически находки. Районът около Варна изобилства от красоти и интригуващи туристически обекти, приятни за разглеждане през цялата година.

Исторически туристически обекти около Варна

Много различни цивилизации са оставили следи в района около Варна, представляващ притегателен център заради близостта си до морето. През годините много обекти са заличени, но и следите на също толкова много могат да се открият на до един час разстояние с автомобил. Такива обекти са Аладжа манастир, Петрич кале, Крепостта Овеч, Плиска, Римски терми.

Варна, като голям исторически център, има развита структура от музеи, като Варненски Археологически музей, Етнографски музей, Парк-музей Владислав Варненчик, Природонаучен музей, Музей на Възраждането, Музеят на мозайките в Девня, Градска художествена галерия, Музей за историята на медицината, Музей на куклите, Обсерватория Николай Коперник, Ретро музей, Дворец Евксиноград.

Морската тематика е по подразбиране много популярна за района на Варна, известна като морската столица на България. Популярни обекти са  Аквариумът, Делфинариумът, Корабът Дръзки, Военноморски музей.

На север от Варна също има много забележителности, които представляват интерес за туристите. Такива са Фарът в Шабла, Ботаническата градина в Балчик, Дворецът в Балчик.

Богатата ни история провокира създаването на няколко туристически обекта, които да пресъздават откъси от голямото историческо богатство и значение на България – Дворът на Кирилицата, Исторически парк, Селище Фанагория.

Като голям християнски център, Варна има много храмове и църкви, както големи, така и по-малки.

Аристократичен стил | Бароков интериор | 100 години история

Попълнете вашите данни и ние ще се свържем с вас

Причина за контакт с нас:

Резервирайте директно при нас

* Услугата трябва да се заяви в момента на резервиране